PROSJEKTER


UTVIKLINGSPROSJEKTET «DALA RIEKO WATER & SANITATION» I KENYA

Jevnaker Rotaryklubb ,  i et samarbeide med Raufoss RK, Østre Toten RK, Hadeland RK og Hadeland Syd RK, er  i full gang med gjennomføring av  et  utviklingsprosjekt i Kenya. «Dala Rieko Water & Sanitation project» finner sted  i Asembo Bay,  nær Victoriasjøen,  nærmere bestemt i landsbyen Wera med ca. 2000 husstander.   Prosjektet går på to typer fysiske installasjoner. Bygging av toaletter og montering av store tanker til samling av regnvann, samt opplæring i hygiene.  Drift og vedlikehold av anleggene har også stor fokus.  Totalt investerer Rotary mer enn NOK 300.000 i  prosjektet.  Dette er vi stolte av å få til i et område med små ressurser.  Samarbeide  med en Rotaryklubb i området, Maseno Rotary Club,  er med på å sikre at ressursene blir brukt i henhold til planer og budsjett.

Området som ble valgt til prosjektområde har lange tørkeperioder og svært lang vei til vann som kan brukes til husholdning og drikkevann.   Når det regner kommer det store mengder som bare flyter vekk og blander seg med gjørme og sand.  Det har ikke vært vanlig praksis å samle det «store» regnet og har heller ikke vært ressurser til det. Nå er store tak på to skoler, to kirker og et kommunehus gjort i stand med takrenner og rørsystem.    Fundament er bygd og til sammen er ni ståltanker på 10000 og 5000 liter  montert , fylt med regnvann og er allerede til stor glede for skolebarn og landsbybefolkning for øvrig.    

Skolebarn ved en av skolene i landsbyen Wera fryder seg over vannet, som er rent nok til å drikkes.

Særlig i Afrika er at det viktig å ta vare på alle ressurser som kan brukes for å få planter til å vokse og bære avling, varme er det rikelig av.  Jorda er veldig skrinn her, slik at det trengs ekstra tilførsel av humus og gjødsel, i tillegg til vann.   ECOSAN toalett er utviklet med tanke på dette og har  et system der det tørre og våte skilles.  Etter en prosess blir det god gjødsel som fylles i plantehull.    ECOSAN er godt utprøvd andre steder.  Derfor ble den andre delen av prosjektet å bygge åtte stk. ECOSAN toalett, til glede for skolebarn og for noen «utvalgte» husstander i landsbyen.

En heldig familie takker for fint toalett, selv om døra foreløpig mangler

Hvordan kom prosjektet i stand?

Åshild Lundgaard, leder av Internasjonal komite i Raufoss RK forteller:  «Det var i forbindelse med et besøk i Kisumu-området høsten 2010 at ideen ble født.    Jeg kom til den lokalsamfunnseide «oasen» Dala Rieko CBO i Asembo Bay ved Victoriasjøen.  Her fikk jeg oppleve at «gråstein kan bli til gull».  Fra å være et mislykket og nedlagt utviklingsprosjekt i en fabrikkbygning med et lite stykke ufruktbar steinjord rundt, hadde Ellinor og Tor Steinar Rafoss fra Søgne fått det til bli en virkelig grønn oase på bare 2-3 år. Utviklingsarbeid i Afrika var de ikke ukjent med fra før, slik at de visste at de måtte spille på lag med ressurspersoner i lokalområdet for å lykkes.  De fikk raskt tillit blant befolkningen rundt slik at Dala Rieko ble « et sted for kunnskapsdeling og god praksis».   Hovedsatsingen var å jobbe med sikkerhet for mat på bordet for folk.   Vann, jordforbedring og ta vare på innsjøen, var viktig for å få det til.   Regnvann fra tak ble samlet i tanker, samt at regnvannet som kom i store mengder og skyllet med seg jorda, ble ledet til der det skulle gro planter.    Vannhyasinter fra innsjøen ble kjørt opp i trillebårer, tørket og brukt som gjødsel i plantehull, sammen med annet planteavfall.  Folk jobbet, avlingene økte og de tok med seg lærdommen til sin lille jordlapp.   Tor Steinar Rafoss har som leveregel «Learning by doing», noe som virkelig har vært en suksessfaktor her.

Ellinor og Tor Steinar Rafoss utenfor sitt hjem i Dala Rieko, høsten 2013.

Da Raufoss Rotary besluttet å gjennomføre et utviklingsprosjekt i Kenya,  var det Tor Steinar Rafoss som anbefalte landsbyen Wera som sted for prosjektet.  Behovet innen sanitær og vann er stort og han visste at folk her er dyktige og ville gjøre en stor dugnadsinnsats.  Med Dala Rieko og kompetansen her, i tillegg til samarbeidet med den lokale Rotaryklubben,  har alt gått på skinner.

Nevnes kan  at prosjektet ble kåret til det beste internasjonale prosjektet i vårt Rotarydistrikt, på distriktskonferansen på Hamar i høst.

I slutten av januar 2016 reiste en gruppe på 17 personer,  rotarianere og ledsagere, til prosjektområdet. Kenyaturen avsluttes med safari i Masai Mara. Kjellaug og Geir Olsen representerte Jevnaker RK på turen.